Wat een huisdier echt nodig heeft

Fijn dat u geïnteresseerd bent in dit artikel! Veel mensen zoeken een huisdier dat precies past bij hun eisen, maar een huisdier verwacht natuurlijk ook wat van u. We gaan in dit blog niet alleen hokjesdenken (hoewel een goed hok natuurlijk wel een must is) maar we gaan ook kijken naar de verwachtingen die uw kat, hond, kanarie of walvis van u heeft.

Walvis? Ja die mocht je tot voor kort prima als huisdier houden. De lijst met verboden huisdieren was kort en bevatte vooral kleinere dieren als de marter, muskusrat en wasbeer. Sinds 2015 bestaat er een lijst met toegestane zooghuisdieren. Tot onze spijt is de walvis hier niet in opgenomen. Gelukkig is de waterbuffel nog steeds toegestaan. Altijd al gefascineerd geweest door dit dier? Informeer bij de dichtstbijzijnde dierenspeciaalzaak voor de mogelijkheden!

Begrijp om te beginnen dat de aanschaf van een huisdier nooit in een opwelling mag gebeuren. De meeste huisdieren vragen een substantiële hoeveelheid tijd en aandacht. Het is dan ook geen goed idee om de verzorging van een huisdier maar aan een persoon van een gezin over te laten. Als een huisdier wordt aangeschaft is het belangrijk dat de het hele gezin, of de hele nieuwe leefomgeving van het dier, akkoord gaat met de nieuwe situatie. Een huisdier brengt naast een hoop plezier en gezelligheid, namelijk ook een bepaalde verantwoordelijkheid mee voor het baasje/de baasjes.

Die genoemde verantwoordelijkheid uit zich uiteraard in het verdelen van de minder leuke werkjes die horen bij een huisdier. Denk dan aan het schoonmaken van de kooi, het verversen van drinkwater, het opruimen van hondenpoep of het uitlaten tijdens een sneeuwstorm. Toch gaat de gedeelde verantwoordelijkheid verder dan enkel het gezamenlijk uitvoeren van deze klusjes. De verschillende baasjes moeten namelijk ook uniform omgaan met het huisdier. Uw huisdier leert namelijk het beste als hetzelfde goede gedrag altijd wordt beloond. Als het dier wel tegen de ene persoon, maar niet tegen de andere mag opspringen kan het in verwarring raken.

De laatste tip was inderdaad vooral bedoeld voor hondenbezitters. Maar wist u dat sommige katten ook kunnen leren apporteren? Het schijnt zelf mogelijk te zijn om uw kat op commando te laten zitten. Over het algemeen zijn katten echter een stuk minder leergierig dan honden.

U snapt ondertussen dat het belangrijk is om tijd te reserveren voor uw huisdier en dat het hele gezin achter de beslissing moet staan. Als dit het geval is zijn de belangrijkste eisen van uw huisdier vervult. De meeste huisdieren worden vooral blij van aandacht, en de juiste verzorging op het goede moment. Bij de aanschaf van een huisdier kunt u nog letten op de volgende punten:

  • Een huisdier kost meer dan alleen voer. Maak van te voren een berekening en kijk of u de bijkomende kosten kunt betalen.
  • Niet elk huisdier is geschikt voor kinderen. Win informatie in over verschillende soorten dieren en rassen.
  • Bedenk dat sommige huisdieren (zoals bijvoorbeeld konijnen) voldoende ruimte moeten hebben in hun nieuwe leefomgeving.

Bedankt voor het lezen van onze blog! Hoewel er zeker geïnvesteerd moet worden in een huisdier, krijgt u er ook erg veel voor terug! Huisdieren kunnen niet alleen functioneren als speelkameraad, maar soms ook als stofzuiger, muzikant of grasmaaier!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Milieuvriendelijk

100% gerecycled afval van boeren

Weerbestending

Weerbestendig in alle seizoenen

Reinigbaar

Eenvoudig te reinigen zonder slijtage

Stoere Hokken

Stoere Hokken

Test